Bez obzira gde putujete, jedno je sigurno-moraćete da se spakujete. Neki od nas nedeljama unapred planiraju šta će poneti, peglaju, slažu i smišljaju odevne kombinacije, dok neki samo potrpaju par nužnih stvari u torbu u poslednjem trenutku.

Kako bismo vam olakšali muke oko pakovanja, predstavljamo vam dva najefikasnija stila, jedan za ležerna putovanja, kampovanja i odmore, a drugi za službena putovanja koja zahtevaju tip-top autfit.

Rolanje

  1. Presavite odeću na pola, po dužini,
  2. Urolajte svaki komad kao palačinku, ili vreću za spavanje, vodeći računa da istisnete što više vazduha,
  3. Rasporedite smotuljke po celom koferu, postavljajući najteže komade na dno, odnosno kod točkova, zbog ravnoteže kada kofer bude pun i uspravljen.

Roll-Up Squeeze Print

Slojevito ređanje

Putujete poslovno? Nosite opeglane košulje, pantalone, sakoe i uglancane cipele? Vaše pakovanje će ličiti na pravljenje slojevitog kolača

  1. Odeću pažljivo složite i poređajte na krevet ili sto, pripremite tanke pamučne maramice ili papire (mogu poslužiti i potkošulje),
  2. U kofer ređajte prvo pantalone i krupnije komade, a potom košulje i bluze, ostavljajući prazan prostor uz ivice,
  3. Na svaki komad uredno složene odeće postavite pamučnu tkaninu ili papir, tako da se po jedan nađe između svake dve košuje,
  4.  Košulje i haljine po mogućnosti upakujte zajedno sa vešalicama (koristite one tanke i lagane), uz pomoć kojih će ramena i okovratnici ostati na svom mestu, a odmah po raspakivanju možete ih okačiti. Alternativna opcija je da napravite uloške od kartona, po modelu vešalice bez kuke!
  5. Popunite sve praznine u uglovima i uz ivice kofera kaiševima, čarapama, punjačima za telefon i ostalim sitnicama koje se ne gužvaju.

“Layer Cake” Print

Ako nosite nešto kabasto onda razmislite o kupovini vakumskih vrećica, uz pomoć njih možete eleminisati sav vazduh koji npr. zimsku jaknu čine dovoljnom da zauzme polovinu vašeg kofera. Ove kese su zaista pun pogodak, posebno ako putujete zimi, ali uzmite u obzir i pakovanje pred povratak, kada ćete istu količinu (možda i veću, u slučaju šopinga!) morati da spakujete ponovo, za to će vam opet biti potreban usisivač.

Kako da spakujete cipele?

Obuća, kao prvo, mora biti čista i ubačena u kesice, zasebno za svaki par

  1. Unutrašnjost obuće dobro napunite čarapama, tako ne samo da ćete iskoristiti prostor, već će obuća biti zaštićena od savijanja, gužvanja i lomljenja,
  2. Ako ne koristite posebnu kesicu za obuću, okrenite đonove ka gore, odnosno dalje od odeće,
  3. Cipele su teži i kabastiji deo prtljaga, zato se odlučite za minimalan broj pari, uključujući i one koje imate na nogama.

Srećan put!