Low cost ili niskobudžetne kompanije (NBK) postaju sve jači igrači na teritoriji naše zemlje pa sledi nekoliko saveta o letovima sa ovim avio kompanijama:

1.Da li niska cena karte utiče na kvalitet usluge?

Ne! I Ne morate se bojati niskobudžetnih avio kompanija. Niska tarifa ne znači lošiji kvalitet. Naprotiv, usluga je korektna, avioni su pouzdani, letovi se obavljaju na vreme, destinacije su sve atraktivnije. Ali važno je da procenite da je to pravi izbor za Vas zbog određenih “pravila igre” koje propisuju ove kompanijama.

2.Koliko ranije treba da se kupi karta?

Što ranije kupite kartu, bolje ćete proći! To znači da za atraktivne gradove, u određeno doba godine, kada putuje puno ljudi (npr. London ili Pariz leti) kartu treba kupiti i do 6 meseci unapred. Nikad nije rano, ako želite dobru cenu.

3.Kako kupiti i platiti kartu?

Kartu možete da platite i debitnom i kreditnom karticom. Kod nekih kompanija kao što je Wizz Air može i preko banke, ali u roku od 24 sata. Možete i u turističkoj agenciji ako niste sigurni koje Vas procedure očekuju pred let, tamo ćete dobiti sve informacije.

4.Da li treba obaviti sve online?

Da! Sve što pred put niste obavili on-line, NBK ce Vam skupo naplatiti na aerodromu. Ako se niste čekirali preko interneta za let, ovu uslugu ćete na aerodromu platiti od 10 do čak 80eur zavisno od kompanije. Ako niste unapred platili prtljag, njegov prevoz će mnogo više koštati ako ga prijavite na aerodromu. Sve dobro isplanirajte. Dobra vest je da prtljag možete on-line platiti i naknadno, sve do 3 sata pred let.

5.Da li može da se menja datum putovanja?

Da, može! Ako je potrebno promeniti datum putovanja nije problem, to se može obaviti uz doplatu samo time gubite sve benefite jeftine karte. Kod nekih kompanija (Wizz Air) moguće je čak i promeniti ime putnika što kao mogućnost ne postoji kod klasičnih avio kompanija.

6.Ako putujete u jednom pravcu da li je low cost pravi izbor?

Da! Povratna karta je jednaka zbiru dve karte u jednom pravcu sto nije logika većine klasičnih kompanija.

7.Da li može da se rezerviše transfer do grada?

Da! Pošto uglavnom sleću na sporedne aerodrome nude pevoz do grada odmah po sletanju. I ova usluga je povoljnija ako je platite unapred preko interneta. Još jedan razlog da sve dobro isplanirate pre puta.

8.Da li niskobudžetne kompanije imaju biznis klasu?

Ne! Niskobudžetne avio kompanije nemaju uslugu biznis klase. Takodje pri čekiranju nećete dobiti broj svog sedišta, ali koga je briga. Ako baš želite bolje sedište možete dodatno da platite uslugu koja će Vam garantovati da ćete sedeti u redu gde imate više prostora izmedju sedišta.

9.Koje usluge se ne nude na niskobudžetnim letovima?

NBK ne nudi neke usluge koje imaju klasicne kompanije. Ne nude uslugu praćenja dece, ne prevoze životinje, ne prihvataju sportsko oružje….

10.Da li niskobudžetne avio kompanije imaju letove svaki dan za određene destinacije?

Ne! Niskobudžetne avio kompanije ne lete svakodnevno za destinacije koje imaju u ponudi, tako da promena datuma može da bude otežana smanjenim izborom. Zato one nisu pogodne za službena putovanja, ali ako idete na unapred isplaniran odmor, izbor je pravi.