Iskusni planinari i ljubitelji prirode kažu da se kroz Logarsku dolinu hoda čulima i da putokazi uopšte nisu potrebni. Ako se kojim srećnim slučajem zadesite tamo, već sa prvim udahom shvatićete da su potpuno u pravu.

logarska 2

Svežina, koja se sa vrhova Kamniško-Savinjskih Alpa spušta u ledničku dolinu duboku 7km i široku 250 – 500 metara, odmah vam prodire u svaki milimetar tela, budeći i najmanji zaspali atom. Čak i ako na ovo mesto ne dolazite prvi put, teško da je moguće izbeći neki čudan osećaj strahopoštovanja prema ovim predelima iz doba pleistocena koji vas pune energijom.

logarska 5

Kako doći do Logarske doline?

Kada se iz pravca Ljubljane krene na istok prema Mariboru, i na izlazu Šentrupert na isključenje u pravcu Mozirja, nakon sedamdesetak kilometara i minimalno sat i po vožnje, prvo autoputem, a potom uz krivudavi tok reke Savinje, stiže se do ulaza u Logarsku dolinu. Ljubitelji prirode prizor „otvaranja” doline s pravom porede sa ulaskom u raj. Park prirode  se nalazi nadomak granice sa Austrijom i prostire se na području opštine Solčava, ukupne površine od оko 102 km2 i obuhvata tri doline: Robanov kot, Logarska dolina i Matkov kot. Središnja i najveća od njih, Logarska, jedna je od najlepših ledničkih dolina u Evropi.

LogarskaDolina3

Počeci turizma i izgradnja prvih planinarskih domova u ovim krajevima datiraju  iz 19. veka, ali su na samom početku dolazili samo planinari i naučnici. Prvi korak ka zaštiti ove oblasti načinjen je 1987. godine, kada je dolina proglašena za regionalni park, ali ozbiljan početak razvoja je doživela tek izgradnjom puta, koji je do Logarske doline produžen tek godine 1992. godine. Tih godina se ozbiljnije počinju uključivati u turističku ponudu seoska domaćinstva, a sagrađen je i prvi hotel – hotel Plesnik.

Logarska

Danas, na području parka prirode živi svega četrdesetak meštana, i gotovo svi se bave turizmom, ali na jedan vrlo neuobičajen način. Vodeći se idejom održivog razvoja turizma, meštani i lokalna uprava teže da zadovolje potrebe svih učesnika u tom procesu. U prvom planu ostaje priroda, meštani i njihov uobičajeni način života koji ne sme biti remećen masovnim posetama, autobusima, automobilima, glasnom muzikom i svim onim što se u našim krajevima poistovećuje sa „odmorom u prirodi“.

logarska 6

1992. godine, meštani su se ujedinili i osnovali udruženje Logarska dolina d.o.o. koje je uspelo da se izbori za koncesiju nad zemljištem. Uz pomoć sredstava pribavljenih kroz naplatu ulaznica, različite projekte i privatne investicije, obnovljena je većina starih objekata, a zabranjena je izgradnja novih. Ubrzo su počele da se ređaju nagrade i priznanja. 2005. godine park Logarska dolina dobio je prestižnu međunarodnu nagradu CIPRA (Budućnost u Alpima) za zaštićeno područje sa najboljom razvojnom vizijom. Od 2009. godine park nosi epitet Evropska destinacija izvrsnosti (European Destination of Exellence) i pripada mreži zaštićenih ekoloških područja Evropske unije, Natura 2000. Danas je ovo područje najbolji mogući primer dobre prakse ekoturizma i održivog razvoja.

Rinka

Povećan je broj radnih mesta, značajno je poboljšan životni standard stanovništva i oživljeni su poljoprivreda, šumarstvo i tradicionalno kulinarstvo. Pored toga, renovirani su i objekti kulturne baštine, pa je jedna stara kuća u centru sela postala pravi mali muzej, posvećen starim zanatima i hobijima meštana. U njoj se nalazi jedinstvena kolekcija autohtonih leptira, izložba fosila iz ove regije i radionica za proizvodnju predmeta od filca.

U restoranu u okviru centra za posetioce Rinka možete probati fenomenalnu čorbu od planinskih gljiva, a obavezno treba probati i domaću rakiju od borovnice, nadaleko čuvenu Borovičku. Ukoliko budete, kao mi, imali sreće da usred šume naletite na pastira-animatora, imaćete priliku da i sa njim popijete koju čašicu, dok slušate zanimljive pričice o lokalnoj kulturi i običajima.

Šta nikako ne treba propustiti?

Iako već sam boravak u Logarskoj dolini budi i najmanji atom čovekovog bića, mogućnosti za bavljenje sportom u prirodi su beskrajne. Najzastupljenija su  planinarenja, slobodno penjanje, jahanje, biciklizam, streličarstvo i paraglajding,  a tokom zime preporučuje se vožnja konjskom zapregom, nordijsko skijanje, hodanje sa krpljama i sankanje. Pored svega toga, ono što ovu destinaciju definitivno izdvaja od mnogih drugih je činjenica da je većina atrakcija u Logarskoj dolini dostupna i za osobe u invalidskim kolicima.

20160513_110101

No, svakako najveća atrakcija i ishodište većine pešačkih staza je 92 metra visok vodopad Rinka, zaštićeni spomenik prirode koji hrani izvor reke Savinje. Tu su i Logarske lipe visoke 24 metra, sa krošnjom prečnika oko 5 metara i 28 metara visok ariš u Kremničkoj jami, sa obimom stabla od čak 4,5 metra.

logarska1

Šuma bajki je posebno uređen deo šume namenjen najmlađima i svima koji vole bajke. U pratnji vodiča-animatora, posetioci se kreću kroz, sa posebnom pažnjom pripremljene, scenografije 35 književnih klasika, dok slušaju priče o gnomima, vešticama, vilenjacima i ostaloj družini iz popularnih svetskih i slovenačkih bajki.

Šuma bajki

Ako čeznete za mirom i tišinom, u Logarskoj dolini ćete sigurno imati priliku da naučite kako ljudi ipak mogu da žive u harmoniji sa prirodom i da je poštuju, dok im ona nesebično uzvraća.

Za motorna vozila se u letnjoj sezoni naplaćuje ulaz, i to 7 evra za automobil, 8 za kombi, 25 za autobus i 5 evra za motorcikle. Ulaznica podrazumeva i mogućnost neograničenog korišćenja parking. Pešaci, biciklisti i turisti u vozilima na električni pogon ne plaćaju ulaz, a u vizitorskom centru postoji i punjač za baterije elektro vozila.

Najpovoljniji je smeštaj u planinarskom domu, gde se za noćenje u dvokrevetnoj sobi plaća od 12 do 15 evra. Noćenje sa doručkom u seoskim domaćinstvima košta oko 30-40 evra po osobi, i podrazumeva sobe sa sopstvenim kupatilima. Najkomforniji smeštaj nudi hotel Plesnik. Bicikl se može iznajmiti u većini objekata, za oko 3 evra po satu, ili čitav dan za 12 evra.

Ukoliko planirate putovanje u Sloveniju i želite da posetite ovu neverovatnu destinaciju, slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo podeliti sa vama svoja iskustva vezana za smeštaj, obilaske, ishranu i biti na raspolaganju za rezervacije i savete.