Krajem 19. veka, jednom bicklisti koji je prolazio kroz francuski region Klermon-Feran, pukla je guma na biciklu. Nemajući kud, otišao je u obližnju radionicu guma i obratio se za pomoć braći Mišelin. Kako je biciklistička guma tih dana bila zalepljena za točak, Eduar i Andre Mišelin, koji nisu bili toliko stručni za biciklističke gume, pokušali su da oprave mladićev bicikl, ali bez uspeha.

Zaintrigirani, odlučili su da pokušaju da naprave gumu koja će moći da se odvoji od točka i time olakšaju proces popravke. Tako je 1888. godine osnovana kompanija Mišelin, sa patentom koji je prvi iskoristio francuski biciklista Šarl Teron u prvoj dugoj biciklističkoj trci na svetu, održanoj 1891. godine na relaciji Pariz-Brest-Pariz. Od tada, Mišelin važi za svetskog lidera u inovaciji kada su u pitanju biciklističke i automobilske gume, donekle usmeravajući razvoj auto-industrije u svetu.

Ali, kakve veze ima proizvodnja guma sa kulinarstvom? Kako bi popularizovali drumska putovanja motornim vozilima po Francuskoj, a samim tim i povećali svoju proizvodnju, braća Mišelin su već 1900. pustila u štampu vodič  za francuske regione koji je sadržao sve bitne podatke za prve vozače automobila – adrese mehaničara, lekara, planove pojedinih gradova i znamenitosti regiona. Kako je vodič sticao sve veću popularnost, Andre Mišelin je početkom 1920. godine svojim vodičima dodao i spisak restorana. Da bi kupcima svojih proizvoda obezbedio što bolju uslugu, Mišelin je došao na ideju da angažuje prvi tim inspektora koji bi putovao po zemlji i anonimno ocenjivao restorane, a kasnije rezultate unosio u svoj vodič, stavljajući zvezdicu pored svih onih koji su se isticali po kvalitetu.

Kriterijumi i broj zvezda

Prve Mišelinove zvezde dodeljene su 1926. godine, a neki od osnovnih kriterijuma koje su inspektori pratili pri davanju ocene restoranima bili su: kvalitet hrane, majstorstvo ukusa i pripreme hrane, osobenost kuhinje, doslednost kvaliteta hrane između poseta, i kvalitet hrane u odnosu na cenu.

inverlochy-castleNakon što je ideja izdvajanja pojedinih restorana dodelom zvezda, doživela veliki uspeh kod korisnika Mišelinovih vodiča kroz Francusku, Andre Mišelin je već 1931. godine uveo kompleksniji sistem rangiranja. Uvidevši da između boljih restorana postoji razlika u kvalitetu jednako koliko postoji između dobrih i prosečnih, Mišelin uvodi rangiranje putem tri zvezde. Restoran sa jednom zvezdom jeste vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji. Restoran sa dve zvezde, pak, ima izuzetnu kuhinju i vredan je skretanja sa planiranog puta radi posete. I na kraju, tri zvezde su pokazatelj izvanredne kuhinje i znak da je restoran toliko dobar da je vredno planirati put samo zarad uživanja u njegovoj sjajnoj ponudi. Takođe, tri zvezde ukazuju i na to da će cena obroka u restoranu koji ih nosi gotovo bez izuzetka biti jako visoka.

Osim Francuske, u proces ocenjivanja uključene su i druge države i u njima izlazi Mišelinov vodič – Francuska, Španija i Portugal (zajedno), Švajcarska, Holandija, Belgija i Luksemburg (zajedno) Velika Britanija i Irska (zajedno), Nemačka i Italija. Sa druge strane, posebna izdanja se pojavljuju za pojedinačne gradove, kao u slučaju Pariza, Londona, Njujorka, San Franciska, Čikaga, Tokija/Hokaida, Kjota/Osake, Hong Konga/Makaua, a postoji i izdanje koje nosi naslov „Vodeći evropski gradovi“ (bez već navedenih).

Inverlochy Castle Hotel

Mi smo, inspirisani člankom objavljenim u City Magazinu, odlučili da posetimo jedan luksuzni hotel u podnožju najviše planine u Velikoj Britaniji, Inverlohi dvorac. Nažalost, saznali smo da je restoran baš nedavno izgubio svoju Mišelin zvezdicu, ali su uloženi veliki napori da im se ovaj prestižni simbol vrati. Naime, u kuhinji restorana su trenutno zaposleni kuvari Albert i Mišel Ru, otac i sin koji su zaslužni da londonski restoran Le Gavroche bude prvi u Velikoj Britaniji koji je dobio sve tri Mišelin zvezdice. Znali smo da je ova kuvarska dinastija bila veoma uspešna u Francuskoj, a zatim u Engleskoj pa u Škotskoj, a sada kada su nam bili tako blizu, želeli smo da probamo neke od najfinijih ukusa iz njihove selekcije.

Opredelili smo se za takozvani „pink afternoon tea“ koji nam je serviran uz šampanjac. Fantastični sendvičići sa lososom, avokadom, vasabi kremom, španaćem, kremom od celera, pa zatim kao duša meke pogačice sa puterom, džemom i kremastim kuglicama, te izbor raznih tortica i kolačića paradirali su stolom za kojim smo sedeli. Na kraju gozbe, Albert Ru nas je opustio sa Loh Lomond kaficom, pred polazak na put, bogatiji za još jedno gastronomsko iskustvo.

Inverlohi dvorac se i dalje nalazi u Mišelinovom vodiču najprestižnijih restorana zbog svoje izuzetne lokacije između jezera, dolina i planina, gde ambijent posetioce nikoga ne ostavlja u sadašnjem trenutku, nego kreira utisak bajke, u kojoj žive princ i princeza, gde se čuje harfa, gde bela rukavica spušta tanjirić sa cvetnim dezenom na sto..

inverlochylg

inverlochy-castle-drawingroom

13595448_10157093199505261_1630732526_n

Save

Save

Save

Save

Save

Save