Prvi autobus u Srbiji koji poseduje nosač za bicikle počeo je da saobraća na liniji Beograd-Kladovo,  svakog dana sa polaskom u 06.00 ujutru, i povratkom iz Kladova u 16.15.

Nakon što je prošle godine otvorena Đerdapska biciklistička ruta, ukazala se potreba da se ona učini još dostupnijom za sve bicikliste i ljubitelje aktivnog odmora. Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Dunavski centar za kompetenciju u partnerstvu sa prevoznikom Arriva Litas obezbedili su specijalni nosač koji može da ponese 5 bicikala.

Autobus saobraća na liniji Beograd-Kladovo-Beograd svakog dana po sledećem redu vožnje:

Beograd, 06:00 – Požarevac, 7:15 –  Veliko Gradište, 8:10 – Golubac, 8:35 – Donji Milanovac, 9:45 – Kladovo, 11:00

Kladovo, 16:15 – Donji Milanovac, 17:30 – Golubac, 18:35 – Veliko Gradište, 19:00 – Požarevac, 19:50 – Beograd, 21:10.

Cena povratne karte iznosi 2.300 dinara, dok je cena karte u jednom pravcu 1.550 dinara. Korišćenje nosača je besplatno.

Đerdapska biciklistička ruta povezuje Kladovo i Drobetu Turnu Severin i sastoji se od šest manjih ruta prilagođenih različitim grupama – od najlakše za porodične vožnje, do najtežih za ljubitelje ekstremnog sporta. Ruta je idealna za vožnju tokom letnje sezone, a svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa njenim putanjama i atrakcijama uz pomoć besplatne aplikacije Iron Gate Cycling.

Na ovoj ruti se nalazi čak petnaest prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija, od kojih se sedam nalazi u Srbiji, a sedam u Rumuniji, dok je hidroelektrana Đerdap zajednička .

Pored promocije  biciklističke rute, Dunavski centar za kompetenciju na društvenim mrežama je započeo i online kampanju #posetidjerdap koja promoviše brojne turističke atrakcije na području Đerdapa u Srbiji.

Izvor: www.turistickisvet.com