„Sve je umetnost“ – glavni grad Austrije će ove jeseni biti centar pre svega za ljubitelje savremene umetnosti iz čitavog sveta. U planu je održavanje velikog sajma umetnosti, „Nedelje umetnosti“, brojnih izložbi kao i „Duge noći muzeja“.

Sajam umetnosti „Viennacontemporary“ (www.viennacontemporary.at) predstaviće od 21. do 25. septembra u dvorani „Marx Halle“ savremenu umetnost sa težištem na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (ovoga puta fokus je na Mađarskoj). Na sajmu će biti zastupljeno oko 100 galerija iz 26 zemalja a predviđen je i program sa izvođenjima, specijalnim izložbama i razgovorima sa umetnicima. Ove godine prvi put će biti predstavljene visoko kvalitetne skulpture međunarodnih umetnika.

Marx Halle, Viennafair © Aleksander Murashkin

U odabranim bečkim galerijama internacionalni kustosi predstaviće 21 izložbu savremene umetnosti. To je koncept „curated by vienna“ (www.curatedby.at) koji se održava od 15. septembra do 14. oktobra. Ovogodišnji moto glasi „image/reads/text“ i bavi se značajem jezika u savremenoj umetnosti.

„Parallel Vienna“ (www.parallelvienna.com) predstaviće od 19. do 24. septembra divergentne pozicije mlade kao i etablirane savremene umetnosti.

Parallel Vienna © Martin Vesely

U „Dugoj noći muzeja“ (www.langenacht.orf.at) 7. oktobra od 18 časova do jedan sat iza ponoći u skoro 100 bečkih muzeja i ustanova kulture moći će da se uđe sa samo jednom kartom. Na programu će takođe biti i razgovori sa umetnicima kao i muzika uživo. Karta za „Noć muzeja“ važiće i kao karta za prevoz šatl-busom između lokacija.

Duga noć muzeja © ORF, Hans Leitner

„Vienna Art Week“ (www.viennaartweek.at) se ove godine održava od 13. do 19. novembra pod motom „Transforming Technology“. Izložbe, podijumske diskusije, predavanja, razgovori sa umetnicima, specijalna vođenja, instalacije i izvođenja biće posvećeni uticaju automatizacije, digitalizacije i tehnološkog razvoja na društvo i umetnost.

„Art&Antique“ (www.artantique-hofburg.at) je sajam za umetnost, antikvitete i dizajn a održava se od 4. do 12. novembra u palati Hofburg. Na sajmu će brojne austrijske i internacionalne galerije predstaviti antikvitete, staklo, nameštaj, ručno rađene umetnine, skulpture kao i modernu i savremenu umetnost.