Nemački dizajneri, autori brenda Tarantik & Egger, došli su na fenomenalnu ideju kako da starim, rashodovanim gondolama koje više nisu potrebne švajcarskim skijalištima produže vek i to sa potpuno drugačijom svrhom.

Osmislili su način kako da ih pretvore u saune koje mogu biti postavljene bilo gde, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru i da, pritom, podnose ekstremne vremenske uslove.

Saune mogu da prime četiri osobe, imaju led rasvetu, lako se transportuju, brzo montiraju i mogu se zagrejati do temperature od 100°C, a da pritom stoje i na otvorenom, čak i na sred skijališta.

Saunagondel, kako im je zvanično ime, napravljene su od kombinacije originalnih metalnih konstrukcija ski gondola sa Švajcarskih skijališta i najkvalitetnijeg drveta srebrne jele, od kojih je izrađen ceo enterijer.

Kako konstruktori sauna kažu, njihova najveća prednost je mobilnost i činjenica da se mogu instalirati bilo gde gde postoji električni priključak. Takođe, ovo su jedine saune u svetu koje pružaju savršen pogled na okolinu, na svih 360°.